Sagopa Kajmer- Kolera
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sagopa Kajmer- Kolera

Sagopa Kajmer Ve Kolera Hakkında Herşey
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Kadinhaberleri.com röportajı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MaDTuRk
Admin
MaDTuRk


Mesaj Sayısı : 149
Kayıt tarihi : 09/07/09
Yaş : 32
Nerden : İstanbul

Kadinhaberleri.com röportajı Empty
MesajKonu: Kadinhaberleri.com röportajı   Kadinhaberleri.com röportajı I_icon_minitimeCuma Tem. 10, 2009 9:55 am

Sanatınız Yaşam Biçimine Dönerse Efsane Olursunuz!

"Türk Rap"inin yükselen yıldızlarından Abluka Alarm... Savaş ve Laedri'den oluşan grupla, kadinhaberleri.com'dan Ferhan Çapraz sizler için görüştü. İşte "Abluka Alarm"la ilgili merak ettikleriniz;



Rap müzikte sizi ne çekti neden rock veya pop değil? Müzik sizin hayatınız mı?

Laedri: Açıkçası rap'i ilk duyduğumda büyülenmiş gibiydim,çünkü bu zamana kadar dinlediğim müzik tarzlarından çok farklıydı. Yeni bir keşif yapmış gibi hissettim bir an kendimi Hala gözümün önüne gelir dinlediğim ilk şarkıdaki yaşadığım şaşkınlık İlk kez bir müzik tarzına bu kadar yakındım. Ertesi gün müzik marketleri deli gibi dolaşmıştım bir rap albümü bulabilmek için Ciddi anlamda bir şeye yöneldiğimi hissettim.Rap ile aramdaki etkileşim zamanla bir bağ oluşturdu. Bu işin felsefesini, nasıl yapılabilirliğini öğrenmeye başladım kendi çapımda. Lise döneminde sıra arkadaşlarımla birbirimize mahlaslar takıp, kafiyeler oluşturup, yazdıklarımızı birbirimize okurduk. Sonrasında olay hiç tahmin edemeyeceğim bir noktaya geldi ki bu gerçekleştirmek isteyeceğim en büyük hayallerimden bir tanesi Kuvvetmiraydı. Haliyle bundan sonra müzik hayatımda ağırlığını iyiden iyiye hissettirmeye başladı...

Savaş: Rap müzik dışında hatta daha rap müzik bile dinlemediğim zamanlarda başka müzik türlerine de yer verdim hayatımda. Fakat beni en fazla coşturan ya da en fazla duygulandıran yine bu ezgilerdi. Bu müziği keşfettiğimde işte aradığım şey bu demiştim kendi kendime. Nitekim yıllar geçti bu müzik tarzını benimsedim ve bu tarz benim hayatım oldu.

Ülkemizde benim de dâhil olduğum büyük bir kesim rap dinleme özürlüsü aslına bakarsanız ilk dinlediğim rap grubusunuz sizce sebebi ne?

Laedri:1960 ve 70'li yılların başında Amerika'da ortaya çıkan rap müziğin Türkiye sınırları içine girmesi haliyle geç oldu ve İnsanların menşeği ithal olan bu müzik türüne ısınmaları hayli zaman aldı. Açıkçası rap müzik memleketin alışık olduğu türden ezgilerden yoksundu ve kulağa pek takılmıyordu. Zaman içinde Türkiye de evrim geçirerek daha çok dinlenebilir bir hale geldi diyebilirim. Neden dinlenmiyor sorunun bir çok cevabı var açıkçası. TV' lerde İzlenme rekorları kıran saçma sapan programlara, en çok satan albümlerin taşıdığı dejenere olmuş felesefeye çevrilmiş bir silah gibi duran rap, haliyle daha az dinlenilen bir müzik türü. Ancak çok büyük köklü bir geçiş süreci yaşıyor yeni nesil gençlik sayesinde. İlk başlarda çoğunluğu oluşturan rap müzikten bihaber insanlar, şimdi azınlığı oluşturmaya başlıyor yavaş yavaş.

Savaş: Aslında bu soruyu kendinize sormuşsunuz sizin cevaplanmanız gerekmez mi J Şaka bir yana bunun nedenini tam olarak bizde bilemiyoruz sadece şu var ki insanlar bize çok samimi olduğumuzu söylüyorlar ve bu tabi ki kalemimize de oldukça fazla yansıyor. Liriklerimizin birçoğunda hayal ürünlerinin yanında gerçek hayattan alınmış ve bizzat şahsımız adına yaşadığımız gerçekler çok fazla. Özellikle yeni çıkacak olan albümümüzde manevi derinliğin yanı sıra gerçekçiliği de ön planda fazlasıyla ele aldık. Haliyle ikisi birleşince insanlara çekici gelen çok fazla durum olduğunu söylemeliyiz.Tabiî ki yazdıklarımızı yorumlayabilmek, karşı tarafa aktarabilmek edebilmek çok önemli

Parçalarınız nasıl çıkıyor? Uykuda yastık yorgan ikilisine sarılırken uyanıp kâğıt kalem ikilisine mi sarılıyorsunuz?

Laedri : Yaptığımız şarkılar haliyle belli bir birikimin meyvesi. İşe önce benimsemiş olduğumuz tarzda altyapılar hazırlayarak başlıyoruz. Sonrasında olur olmaz zamanlarda aklınıza gelen, bazende yazmak için saatlerce başında beklediğiniz cümleleri derleme safhası gelir ve sonraki aşama işin kayıt safhası. Şarkılar kolaycılığa kaçmadan belli bir özveri sonucu ortaya çıkıyor açıkçası. Yazarken herkesin kendini özel hissettiği zaman ve durumlar vardır.Ben açıkçası yazmak için gece ve sabahın erken saatlerini seçiorum. Bu vakitlerde işime daha iyi odaklanıyorum açıkçası...

Savaş: Hayatım genelde dışarıda değil de hep evde geçti. Çünkü her seferinde dışarıda olsam da evde yapılması gereken ya da aklıma takılan konuları bir an önce kâğıda aktarmam gerektiğini düşünürüm. Yani yanımda kâğıt kalem yoksa ben onların yanına giderim. Bir şekilde bağımlıyız birbirimize ve bu birliktelik daha çok uzun sürecek gibi. Bazen dışarıda oluyorum ve birden bir şeyler geliyor aklıma ve onları sakin ve huzurlu bir ortamda sayfalara aktarmak istiyorum bunu başka bir yerde yapamıyorum çünkü dikkati çabuk dağılan birisiyim. Müzik konusunda da böyle yanımda kimse olmamalı dikkatimi hiçbir şey dağıtmamalı yoksa yakalamak istediğim ince çizgiyi yansıtamam müzik ve sözlerime. İşin özeti bir odam var ve içindekilerle birbirimize sarılmış durumdayız…


Grubunuza kadın üye almayı düşünüyor musunuz?

A2: Grubumuza erkek ya da kadın dâhil başka birinin girmesi şuan için istediğimiz bir şey değil. Düşünmüyoruz diyelim…


Rap dinleyicileri düzenli olarak ritim tutuyorlar, sanki ruhani bir müzik dinliyormuş gibiler muhteşem bir yoğunlaşma var. Rap dinleyicisi özel mi?

Laedri : Rap dinleyicisi özel dersek yanlış olur açıkçası. Bu yoğunlaşma, şarkı ile bütün olma durumu diğer müzik tarzlarında ve dinleyicilerinde de mevcut. Mesela "rocker"larında kendilerinden geçtiği, "headbang" denen meşhur kafa sallama olayı vardır. Bunu da örnek olarak verebiliriz. Her neyse, dediğim gibi yoğunlaşma kendinden geçme her müzik tarzı için mevcut bi durum. Mesele yaptığınız müziğin ne kadar güçlü olduğu ve ona ne derece duygu kattığınızda gizlidir. Ritim ve melodini birbiri ile olan ahengidir aslında o yoğunlaşmayı, ruhaniyeti getiren, ikisi arasında meydana gelecek bir düzensizlik bütün uyumu ahengi alır götürür. Geride kulak kirliği dediğimiz olay kalır.

Savaş: Diğer müzik türleri de dâhil parçaların içerisinde ritim hep vardır yani şarkıları dinleten zaten ritim duygusu diyebiliriz. Burada rap müziği ayıran diğer özellik ritimlerin ön planda olması. Teknik olarakta baktığınızda melodilere göre ritimlerin ses düzenleri kanal olarak en yükseğidir. Buda rap dinleyicilerinin yerinde duramamalarına neden oluyor galiba J Ayrıca şöyle bir faktörde var ki rap şarkılarında melodiklik daha fazla bu yüzden insanlar ya ritim tutarlar yada dans ederler.

Size göre Rap bir yaşam biçimi mi yoksa kendinizi ifade etmenin bir aracı mı?

A2: Eğer sanatçı yaptığı işi yaşam biçimine döndüremezse efsane olamaz. Tabi efsane olmak istiyorsa. Sonuçta bizde bu işi profesyonel olarak yaptığımız için müzikle yatıp müzikle kalkıyoruz. Günümüzün büyük bir kısmı bu işle uğraşarak ya da planlarımızdan bahsederek geçiyor. Her ne kadar hayatın diğer kısmıyla ilgilen sekte ya da ne kadar biz değil desekte bu iş bizim için bir yaşam biçimi olmuş çünkü biz başka bir konuyla anılmıyoruz. İnsanlar bizi müzik yaşamı içinde görmek istiyorlar bir şeyler anlatmamızı dile getirmemizi ve dile getirdiğimiz konuları kendi hayatlarına eklemek istiyorlar buda kendilerini topluma karşı ifade etmelerini sağlıyor. Sonuç olarak yaşam biçiminiz ne ise kendinizi ona göre ifade edersiniz.

Müzik tarzınızın kendine ait giyim tarzı var kıyafetlerinizi kendiniz mi hazırlattırıyorsunuz yoksa hazır giyim ürünlerinden mi tüketiyorsunuz? Kösele ayakkabı, takım elbise ve kravat rapperı bozar mı diyorsunuz?

A2: Bundan 7-8 sene önce kendimiz bir şeyler bulmaya diktirmeye uyarlamaya çalışırdık şimdi ise birçok yerde birçok şehirde kıyafet bulabilme imkanı var. Hiphop kültürünün Türkiye de yükselişiyle birlikte firmalar artık yoğun ilgi duymaya başladılar bu işe ve ithal firmalar TC' de şube açmaya başladılar. Artık eskisi gibi ürün bulma zorluğu yok birçok yerden hazır kıyafet bulabilirsiniz. Biz de bu durumu değerlendiriyoruz. Ayrıca kliplerde takım elbise kravat kullanan çok kişi var ama imaj olarak ekranın dışında sokaklarda ve gündelik hayatta pek tercih edilmiyor bu tarz kıyafetler Hiphop kültüründe.

Rap müzikte Türk ezgileri kullanılabilir mi?

A2: Tabiî ki rap müzikte her şeyi kullanabilirsiniz. Rap müzik bir mix bir uyarlama müziği olduğu için her şeyden etkilenebilmeniz mümkün.

İyi para kazanılıyor mu?

A2: Henüz hayatımızı idame ettirecek kadar büyük meblağlar kazanamadık açık söylemek gerekirse...

Aşkı değişik ifade ediyorsunuz müzik olmadan aşkı tarif eder misiniz? Leyla Mecnun aşkı günümüzde var mı?

Laedri : Aşkın tarifini yapmak gerçekten zor benim için.Çünkü gerçek manada aşık olduğumu düşünmedim hiç bir zaman...Sadece şunları söyleyebilirim.Mantığın süküneti ve sarhoşluk halidir.Bence Aşk yok olmaktır... Sorunun devamını Fuzuli'nin Mecnun'a yaptığı o olağanüstü gönderme ile, biz rapper'ların tabiriyle attığı diss'le bitirmek isterim . ''Bende Mecnun'dan füzun aşıklık isti'dadı var. Aşık-ı sadık benim,Mecnun'un ancak adı var.'' O zaman da vardı şimdi de. Olmaz olur mu?

Abluka Alarm rap dışında hangi müzik türünü ve kimi dinler?

Laedri:Ben bu konuda karman çorman bir adamım. Türk sanat,halk müziği,Triphop,chillout,rock,tasavvufi müzik ne varsa dinlerim açıkçası yeterki beni yakalasın. O kadar güzel şarkılar var ki kendimi hiç birinden mahrum etmek istemiyorum Son dönemlerde dinlediğim tarzlara örnek olarak isim vermem gerekirse; Ömer Faruk Tekbilek(why,hasret,magic of the evening,I love you, bu 3 şarkıya dikkat sonra Neşet Ertaş var, Erkin Koray, MFÖ, Orhan Gencebay, Manga, Elsiane, Morcheeba Charango adlı albümden Otherwise isimli şarkı çok iyi ) Şimdilik aklıma gelenler bunlar yoksa bu karmakarışık liste uzar gider


Savaş: Mesela sabahları kalktığımda Bob Marley dinlemek beni son derece rahatlatır. Bazen optimist olmak gerek, hayattan zevk almak gerek. Bu anlamda Bob marley sağlam bir isim. Onun dışında bazı zamanlarda Oldies parçalar dinlerim şöyle bir eskilere gitmekte kaliteli müziğin zevkini çıkarmakta fayda var. Radyo yıllarımda çaldığım özgün müziğini de ara sıra ziyaret ederim tabi. Tüm bunların haricinde ara sıra annemin önerisiyle Türk Sanat Müziğini de dinliyorum. Benden bu kadar J


Röportajların klişe sorusunu da soralım; son okuduğunuz kitap ve en son izlediğiniz film hangisi?


Laedri : İskender Pala'nın ''Kırk Güzeller Çeşmesi'' adlı kitabı, en son izlediğim film, 2004 yapımı ''Notebook'' güzel bir Aşk filmi


Savaş : Kitap olarak (Sakin ol! Her şey mümkün/Sibel buğdaycı) Flim ise (Crank High Voltage)


Ailenizin normal seyrinde gençliğini sürdüren evlatları birden rapper oldu. Bu onları nasıl etkiliyor?


A2: İlk başlarda tabiî ki alışamadılar fakat sonraları başarılı işlere imza atınca onlar da bizlerle gurur duymaya başladılar. Bu da onların Hiphop camiasına olumlu bakmasına neden oldu.

Hayat felsefenizi özetleyebilir misiniz? Üç kelimeyle…


Laedri: Neden üç kelime, bu az oldu gerçekten bu soruyu protesto ediyorum. İnanç,Müzik,ekonomik kriz şaka bir yana yazılacak o kadar çok şey varki 3 kelime ile özetlemek çok zor gerçekten... )


Savaş : Hayat felsefesini 3 kelimeye sığdırmak yanlış olur ama bunlardan birkaçı inanç-adalet-sevgi ve özgürlük…

Gelelim yeni albümünüze…

Yeni albüm demek, yeni hayran kitlesi demek tanınmak sizi korkutuyor mu?

A2: Tam tersine bu güzel bir şey, bahsettiğiniz boyutta büyüdüğümüz zaman bunu tekrar düşünürüz. Ama şimdilik şikayet edecek bir durumumuz yok açıkçası

Mizah yazarları güldürürken düşündürüyorum derler. Siz de dinletirken düşündürüyorum mu diyorsunuz?


Laedri : Kesinlikle öyle.Yaptığımız şey zaten önemli olduğunu düşündüğümüz bazı duygu ve düşünceleri anlatmak. Dinleyicilerimize de bunları paylaşmak,düşünüp bazen ders çıkarmak kalıyor.

Savaş: Bizim işimiz insanlara duygu vermenin yanı sıra tabiî ki de düşündürmek. Bazen öyle cümleler kurmak zorunda kalıyoruz ki nasıl olur da insanlara bunu anlatabiliriz mantığıyla hareket ediyoruz. Şahsım adına yeni albümde daha az duyulmuş fakat daha iyi anlaşılabilir konular yazmaya gayret ettim. Zaten bol bol göndermeler var albümde arkadaşlar düşünür olacaklar dinlerken

Turneler başladı ekonomik krizin etkisini hissediyor musunuz?

A2: Ekonomik krize karşı, bilet fiyatlarını düşük tutmamıza rağmen konser mekanını dolduran insanların sayısında gözle görülür bir düşüş mevcut. Bu sadece bizi değil diğer müzik tarzlarını da etkiledi. Açık söylemek gerekirse, genel olarak piyasada bir durgunluk söz konusu.


Amerika’da doğan bir müzik, ezilen halkın müziği olarak doğmuş ama bazı rapperlar çok iyi reklam anlaşmaları yapmışlar. Sözlerde eziliyoruz, ölüyoruz, bitiyoruz derken milyonlarca dolarlık reklam anlaşması yapmalarını nasıl buluyorsunuz?

A2: Değişen dünya düzeni ile ilgili olarak rap müzikte de haliyle değişimler yaşanmadı değil.Irkçılık olaylarını,adaletsizliği ezilen bir kesimin sorunlarını dile getirmek için ortaya çıkan rap müzikte bu değişimden nasibini aldı. Obama'nın USA başkanı olduğu bir ortamda siyahi bir rap sanatçısının kalkıp hala ırkçılık üzerine şarkı yazması abes olurdu gerçekten. Haliyle herkes değişen düzene ayak uydurmaya başladı. Anlatılan konularda zamanla farklılık gösterdi. Ayrıca şunu da söylemekte fayda var: Rap'i belli bir kalıba sokmak yanlış olur. İlla bazı problemleri ortaya koymak için rap yapılmaz. Çok farklı şeylerden de bahsetmek mümkün. Aksi taktirde bu müziğin körelip ve tek düze olamsını sağlar..

Son olarak, Abluka Alarm hayranlarına ne der?

A2: En kısa zamanda yeni albümle birlikte görüşmek üzere.Herkese sevgi ve selam...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://sagopa-kolera.catsboard.com
 
Kadinhaberleri.com röportajı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sagopa Kajmer- Kolera :: Kuvvetmira Kafilesi :: Abluka Alarm :: Haberler,Röportaj-
Buraya geçin: