Kolera'nın İNZİVA şarkısında geçen hikaye..
Daha önce İnziva şarkısının içindeki Firavun'la alakalı bölüm..
Merkez Efendi ile ilgili diğer konu..
2. konuda Sahibinin Sesi'ndeki Merkez'le alakası olabileceğini düşünsemde, bu konu ile daha alakalı oldupunu dün dinlerken anladım..
...
Kolera:
Bana değil kendinize gülüşün
Durur herkes merkezinde efendi
Bir gün Sümbül Sinan Efendi, ders esnasında dervişlerini çetin bir imtihana tabi tuttu. Onlara dedi ki:
“-Ey bir avuç topraktan ibaret olan canlar! Bu âlemin nasıl yaratılmasını isterdiniz?”
Her derviş kendi gönlünce cevaplar sundu. Sıra Muslihuddin Musa Efendi’ye geldi ve yüzünde elmaslar oynaşan Sümbül Efendi tatlı bir tebessümle:
“-Eee, bir de sen söyle bakalım Musa Efendi, sen nasıl bir dünya isterdin? Âlem bir nizam içinde…”
Musa Efendi başını kaldırmadan cevap verdi:
“-Efendim, bu âlem öyle tatlı bir nizam içinde ki; buna bir şey ilave etmek veya bir şeyi eksiltmek düşünülemez!”
Sümbül Efendinin istediği de buydu. Ay yüzünde görülmemiş bir ışık belirdi ve dedi:
“-Aferin derviş Musa ! Demek her şey merkezinde, böyle olmalıydı diyorsun! Öyleyse senin adın bundan böyle Merkez Muslihuddin olsun!”
Bundan sonra derviş Musa , Merkez Efendi ismiyle gönüllerde taht kurdu...
Merkez Efendi ( 22.10.1462) - (12.11.1550)
Osmanlılar zamânında İstanbul'da yetişen büyük velîlerden. İsmi Mûsâ olup, Merkez Muslihuddîn lakabıyla meşhûr oldu.Denizli'nin Sarhanlı köyünde, 1463 (H.868) senesinde doğdu. 1551 (H.959) senesinde İstanbul'da vefât etti
Merkez Efendi İle İlgili Daha Ayrıntılı Bilgiler İçin Tıklayınız..